Saturday, November 15, 2014

Dinosaur di Malaysia: fosil kedua yang ditemui di Pahang

Satu dinosaur fosil penting telah dijumpai di Pahang, Malaysia, penemuan yang kedua iti diumumkan dalam ruang sembilan bulan.

Pasukan paleontologi Universiti Malaya pada hari Khamis mengumumkan penemuan gigi fosil dinosaur herbivor perintah itu Ornithischian.

Prof profesor Dr Masatoshi Sone Jabatan Geologi berkata gigi dinosaur baru adalah kira-kira 13mm panjang dan lebar 10.5mm dalam dimensi dipelihara.

Bahan yang ditemui dalam pembentukan batu sedimen di Pahang yang bermula sejak tempoh Cretaceous.

Spesimen yang ditemui tidak jauh dari lokasi di mana dinosaur fosil pertama mengumumkan ditemui.

Pada bulan Februari tahun ini, Dr Sone mengumumkan penemuan fosil kekal daripada apa yang dianggap dinosaur spinosauridae, satu keluarga tertentu dinosaur karnivor.

Menentukan lokasi tepat penemuan tidak boleh didedahkan, Dr Sone berkata, untuk mencegah orang lain dari menyerang laman web ini.

"Penemuan itu menunjukkan bahawa terdapat tumbuhan ekosistem daratan ditubuhkan di Semenanjung Malaysia dalam tempoh Cretaceous," katanya pada sidang akhbar dibungkus di Universiti Malaya.

Cretaceous ditakrifkan sebagai tempoh antara 145-75000000 tahun yang lalu, tempoh terakhir era Mesozoik, berikutan Jurassic dan berakhir dengan kepupusan dinosaur.

Dr Sone berkata bahawa ia adalah munasabah bahawa fosil dinosaur besar masih kekal di negara ini.

"Kami berharap penemuan itu boleh membawa kepada pembangunan kajian paleontologi di negara ini. Terdapat banyak potensi dalam bidang ini ksta kajian."

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.