Monday, November 10, 2014

Laman web menyeramkan dari 785 CCTV di S'pura- menunjukkan melakukan perkara yang peribadi dapat d-lihat ditalian!


Adakah anda mempunyai kamera pengawasan dipasang di rumah? Jika ya, maka anda mungkin sedang diperhatikan dalam talian sekarang.

Menurut laporan pada Mustsharenews.com, laman web, insecam.com, telah disatukan cuplikan dari sistem CCTV di seluruh dunia yang tidak mempunyai username default mereka dan kata laluan berubah.

Ini kerana kamera dan footages mereka itu boleh didapati dalam talian dan boleh diakses oleh semua pengguna internet.Kamera - terletak di kafe-kafe, mall, kedai, pejabat dan juga bilik tidur anda sendiri - tidak digodam.


Pengguna boleh menyemak imbas melalui footages di laman web sama ada oleh jenis kamera (yang kebanyakannya adalah jenama popular) dan di negara itu.


Pada masa ini terdapat 785 video klip di bawah kategori 'Singapura'. Banyak menunjukkan rakyat Singapura melakukan kegiatan sehari-hari mereka dalam apa yang mereka dianggap privasi rumah mereka sendiri.


Insecam mengatakan bahawa ia telah direka "untuk menunjukkan pentingnya ketetapan keselamatan". Mereka juga menyebutkan bahawa perubahan kata laluan kamera adalah semua yang diperlukan untuk mengeluarkan kamera seseorang dari laman web.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.