Tuesday, October 28, 2014

Aktivis Singapura didakwa atas protes perarakan

Singapura (ANTARA News) - Dua aktivis Singapura mempersoalkan pengurusan kerajaan lebih daripada $ 200 bilion pada dana pencen didakwa hari ini dengan mengadakan sebuah perarakan haram di tempat-tempat yang ditetapkan untuk protes.

Roy Ngerng Yi Ling, 33, dan Han Hui Hui, 23, membawa perarakan pada 27 September di Hong Lim Park, satu-satunya tempat di Singapura di mana protes diperbolehkan, meski hanya memiliki permit untuk mengadakan perhimpunan di tempat yang tetap.


Protes itu adalah yang terbaru dalam siri mereka menganjurkan menyerukan ketelusan dalam bagaimana Tabung Amanah Pekerja dilaburkan oleh kerajaan.

Dana itu mempunyai kira-kira Sg $ 265.000.000.000 ($ 208.000.000.000) di bawah pentadbiran setakat Jun tahun ini, menurut laman webnya.

Ngerng dan Han boleh didenda sehingga Sg $ 5000 jika didapati bersalah mengadakan perarakan tanpa kelulusan daripada pentadbir taman.

Mereka dan empat yang lain turut didakwa menyebabkan "gangguan awam" dengan berbaris ke bagian lain dari taman di mana acara amal itu diadakan.

Sesiapa pun disabitkan atas kesalahan itu boleh didenda sehingga Sg $ 1,000.

Ngerng, bekas pegawai kesihatan kerajaan, saat ini sedang menghadapi saman fitnah yang berasingan daripada Perdana Menteri Lee Hsien Loong untuk mendakwa bahawa pemimpin disalahgunakan dana simpanan.

Ditubuhkan pada 2000, Sudut Pidato di Hong Lim Park adalah longgar berdasarkan kawasan bebas berpendapat dari Hyde Park yang terkenal di London.

Tempat yang telah menyaksikan peningkatan jumlah bantahan berikut melonggarkan peraturan pada tahun 2008.

Dua perhimpunan bertentangan dengan dasar imigresen kerajaan yang diadakan pada awal 2013 mengumpulkan orang ramai dari lebih 5,000, menjadikan mereka protes terbesar negara dikawal ketat di-dekad.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.